sobota, 1 grudnia 2012

Przepisy

Kurze łapki
Składniki:
  • nóżki (skrzydełka kurze)
  • marchewka
  • makaron
Sposób przygotowania:
Kurze łapki ugotować ze startą marchewką, po ugotowaniu kurze łapki (skrzydełka) wymieszać z ugotowanym drobnym makaronem.
 
 
Wołowinka Yorkowy Uśmiech
Składniki:
  • 10 dag wołowiny
  • marchewka mała
  • troszeczkę pietruszki
Sposób przygotowania:
Wołowinkę kroimy cieniutko, by szybciej była miękka, gotujemy, po 20 minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę, gotujemy jeszcze około 20 minut. Odlewamy wodę, drobimy mięso i marchewkę.

Serowe Kosteczki
Składniki:
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
  • 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 5 łyżek stołowych wody
Sposób przygotowania:
Mąke, ser, olej i czosnek wymieszać (można użyć miksera), stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkować do grubości około 1 cm i używając foremeki wyciąć kształt kostki (mogą być różne foremki). Piec w temperaturze około 200 stopni C przez 10- 15 minut, aż ciasteczka się przyrumienią. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodówce.

Kurczak z ryżem
Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • marchewka
  • ryż
Sposób przygotowania:
Pierś sparzyć. Ugotować ryż. Marchewkę zetrzeć i ugotować. Posiekać drobno pierś i wymieszać z ryżem i marchewką (wraz z wodą, w której się gotowała).

Pyszne żelki (z gazety Mój Pies)
Składniki:
  • 20 dag mielonego chudego mięsa wołowego lub drobiowego
  • 20 dag mielonej wątróbki drobiowej
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki wody
  • opakowanie żelatyny
  • papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Wlej do garnka szklankę wody, włóż mięso gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj jedno żółtko. Osobno rozpuść żelatynę w szklance wody i podgrzej, aby się rozpuściła. Połącz podgotowane mięso z rozpuszconą żelatyną.
2. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Wlej masę i rozprowadź ją równomiernie na grubość około 0,5 cm. Wstaw blachę do lodówki i poczekaj, aż masa stężeje. Powstałą twardą galaretkę pokrój nożem na podłużne paski. Przechowuj je w lodówce.

Uwaga! Nie należy dodawać żadnych przypraw do przygotowanych potraw (soli, pieprzu, bulionów, rosołków). Pies to nie człowiek i nie wszystko co według nas jest niezbędne jest potrzebne psu, wręcz przeciwnie przyprawy mogą spowodować kłopoty pokarmowe.

1 komentarz:

  1. Ładne ubranko ma Lili. Będę wpadała częściej, pozdrawiam i zapraszam do mnie
    www.sznaucer-klara.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń